Skipselektriker


Bli kjent med våre tidligere lærlinger

Navn: Nikolai Tusvik Hjelle
Alder: 20 år
Bosted: Ålesund kommune
Yrke: Maritime Skipselektriker Lærling

Hvilken utdanning har du?
- Elektro VG1, Borgund VGS - Elenergi VG2, Borgund VGS - Maritim elektriker VG3, Borgund VGS - Pågående læretid på 2 år

Hvorfor valgte du nettopp denne retningen?
En god venn av meg hadde oppdaget maritime skipselektriker linjen. En stund senere kom læreren som har hovedansvaret opp til klasserommet våres på VG2 og hadde en introduksjon til faget. Dette ga meg stor interesse for faget. Jeg bestemte meg for å gå denne retningen da dette hørtes veldig spennende ut! Å ha turnus var også et lite pluss da det er litt kjekt med fri innimellom. Det skadet heller ikke om jeg i tilfellet ikke skulle trives så godt, da man kan ta fagbrev som elektriker på land like etter endt lærlingtid på sjø + 6 måneder lærlingtid på land og fagprøve. Da har man plutselig to fagbrev om man fullfører lærlingtiden på sjø.

Hvordan liker du jobben din?
Å jobbe offshore er en spennende og utfordrende jobb ettersom man har varierte arbeidsdager. Rutiner og vedlikehold er en stor del av jobben som skipselektriker. Vi bruker vedlikeholdsprogram ombord der det står oppført hvilken jobber som skal utføres til enhver tid. Et stort pluss med jobben er at man lærer og jobbe selvstendig og har mye forskjellige system man skal holde styr på. I praksis så har man elenergi, data elektronikk og automasjon i ett. Det gir deg muligheten til å lære en del forskjellige ting innenfor de områdene. Som offshore arbeider må en like å være borte en stund fra familie og venner, da man er ombord noen uker som følge av turnus. Det kan være litt forskjellig fra rederi til rederi angående tid ombord. Min turnus er nå fire uker på sjøen og fire uker fri, og jeg trives godt med det 😄Jobbe som skipselektriker?


Vi har mange rederier som står klar til å ta imot nye lærlinger. Ikke alle har plass til like mange, men se over listen over våre rederier og finn de som passer for deg!


Våre rederier

Om Skipselektriker-faget

Dagens skip og rigger er avanserte og komplekse. Skipselektrikeren skal kunne sette sammen, justere og reparere elektriske maskiner, generatorer, instrumenter og kontrollsystemer for elektriske apparater.
I maritime konstruksjoner arbeides det hovedsakelig med automatiserte anlegg, installasjoner i eksplosjonsfarlige områder og alarm og overvåkningsanlegg. En viktig oppgave er feilsøking og utbedring på elektriske anlegg og utstyr.

Krav

Prosess

Les Mer
Alkohol/Narkotika
Arbeid på sjøen krever totalt avhold om bord, og avholdenhet ved på og avmønstring.

Sjømannslegene utsteder ikke helseattest hvis det er påvist rusmidler i prøver som blir tatt av legen.

De fleste rederier har innført testing om bord for å sjekke at alle følger reglene. Positive prøver, eller nektig av slik prøve, fører normalt til oppsigelse.

Læreplasser til elever med utenlandsk statsborgerskap

På bakrunn av den senere tids oppslag i norsk presse angående lærlinger innen maritim næring som ikke blir tildelt læreplass ønsker Opplæringskontoret for Maritime fag, Nordvest å presisere følgende:
Rederiene som tar inn lærlinger med statsborgerskap fra land utenom EØS-området, får ikke økonomisk støtte fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse. Enkelte rederier ønsker derfor ikke, av økonomiske årsaker, å gi disse elevene læreplass. Flere av rederiene våre har likevel tatt inn lærlinger med utenlandsk statsborgerskap, men det begrenser seg hvor mange hvert rederi kan ta inn.

Dersom det er ønskelig med utdypende informasjon ber vi om at hendvendelsene rettes til Opplæringskontoret for Maritime fag, Nordvest på telefon: 70 13 90 90 eller epost: post@maritimefag.no
Les Mer
Før du søker må du ha følgende papirer tilgjengelig:

-Kompetansebevis fra VG1. Regn ut gjennomsnittskarakteren med to desimaler

-Terminkarakter eller kompetansebevis fra VG2. Regn ut gjennomsnittskarakteren med to desimaler.

-Dokumentert fravær

-Elektronisk bilde i jpg. Hvis du har et webkamera kan du ta bilde med dette.

-Du må også ha bestemt deg for hvilket rederi du ønsker å bli formidlet til. Se gjennom Rederier og velg ut tre rederier, i prioritert rekkefølge.

Velg Rederi

Søknad

Les Mer
Det er rederiet som avgjør hvor mange lærlinger de skal ta inn i de ulike fag hvert år.

Opplæringskontoret vurderer din søknad og anbefaler eventuelt om du skal få læreplass, men det er rederiet som til slutt avgjør om de vil ansette deg som lærling.

I tillegg til at du tegner lærekontrakt med opplæringskontoret, får du en ansettelseskontrakt med rederiet. Denne regulerer hva du skal ha i lønn, arbeidsvilkår, forsikring osv.
Les Mer
Klikk her for å komme til søknad!

Under påloggingsfeltet til weblærling finner du søkeplassen, trykk på linken "gå til søkeplassen".

Utdanningsvei

Skipselektriker blir man ved først å ta VG1 Elektro, VG2 Elenergi og VG3 Maritim elektriker, deretter 24 måneders teori og praksis som lærling til sjøs. Etter avsluttet fagutdanning med fagbrev som elektriker / skipselektriker kan du også få jobb på land.

Lurer du på noe?


Ta kontakt