Motormann


Bli kjent med våre tidligere lærlingerNavn: Trond Kim Guttormsen
Alder: 21
Bosted: Surnadal
Yrke: Motormann lærling


Hvilken utdanning har du?

Jeg har gått VG1 Elektrofag, så gikk jeg videre på VG2 EL-Energi. Så hadde jeg fagopplæring på skolen som elektriker, før jeg tok ett omvalg og begynte på VG2 Maritime Fag.

Hvorfor valgte du nettopp denne retningen?
Jeg valgte nettopp denne retningen på grunn av at jeg alltid har vært interessert i maskineri, og alt som har noe med fysikk, kjemi og bevegelse. På skip så er det mye teknisk avansert maskineri og utstyr, dermed fant jeg ut at en maritim karriere passet med perfekt!

Hvordan liker du jobben din?
Jeg liker jobben min veldig godt! Om bord på skipet jeg er på er det ett kjempe bra miljø, alle om bord bidrar til å skape ett godt og sosialt arbeidsmiljø. Det jeg liker aller best med jobben min er alle utfordringene som dukker opp, og at jeg har en variert arbeidshverdag. Noen dager kan det være litt rolig, mens andre dager er vi i full sving hele arbeidsdagen med vedlikehold eller reparering av en del som har slitt seg i stykker.

Hva er dine planer for fremtiden?
Mine planer for fremtiden er å fullføre læretiden, så gå videre på 2.årig fagskole slik jeg får utstedt M5 sertifikatet for maskin offiserer. Etter jeg har blitt offiser så er planen min å fortsette å arbeide i maskinen helt til jeg blir Maskinsjef/Chief.


Jobbe som motormann?


Vi har mange rederier som står klar til å ta imot nye lærlinger. Ikke alle har plass til like mange, men se over listen over våre rederier og finn de som passer for deg!


Våre rederier

Om Motormann-faget

Motormannen arbeider i skipets maskinavdeling, både i innenriks og utenriks fart. Motormannfaget omfatter i hovedsak vedlikehold og reparasjoner av teknisk avansert framdrift- og hjelpemaskineri, samt løpende driftsoppgaver.

Krav

Prosess

Les Mer
Alkohol/Narkotika
Arbeid på sjøen krever totalt avhold om bord, og avholdenhet ved på og avmønstring.

Sjømannslegene utsteder ikke helseattest hvis det er påvist rusmidler i prøver som blir tatt av legen.

De fleste rederier har innført testing om bord for å sjekke at alle følger reglene. Positive prøver, eller nektig av slik prøve, fører normalt til oppsigelse.

Læreplasser til elever med utenlandsk statsborgerskap

På bakrunn av den senere tids oppslag i norsk presse angående lærlinger innen maritim næring som ikke blir tildelt læreplass ønsker Opplæringskontoret for Maritime fag, Nordvest å presisere følgende:
Rederiene som tar inn lærlinger med statsborgerskap fra land utenom EØS-området, får ikke økonomisk støtte fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse. Enkelte rederier ønsker derfor ikke, av økonomiske årsaker, å gi disse elevene læreplass. Flere av rederiene våre har likevel tatt inn lærlinger med utenlandsk statsborgerskap, men det begrenser seg hvor mange hvert rederi kan ta inn.

Dersom det er ønskelig med utdypende informasjon ber vi om at hendvendelsene rettes til Opplæringskontoret for Maritime fag, Nordvest på telefon: 70 13 90 90 eller epost: post@maritimefag.no
Les Mer
Før du søker må du ha følgende papirer tilgjengelig:

-Kompetansebevis fra VG1. Regn ut gjennomsnittskarakteren med to desimaler

-Terminkarakter eller kompetansebevis fra VG2. Regn ut gjennomsnittskarakteren med to desimaler.

-Dokumentert fravær

-Elektronisk bilde i jpg. Hvis du har et webkamera kan du ta bilde med dette.

-Du må også ha bestemt deg for hvilket rederi du ønsker å bli formidlet til. Se gjennom Rederier og velg ut tre rederier, i prioritert rekkefølge.

Velg Rederi

Søknad

Les Mer
Det er rederiet som avgjør hvor mange lærlinger de skal ta inn i de ulike fag hvert år.

Opplæringskontoret vurderer din søknad og anbefaler eventuelt om du skal få læreplass, men det er rederiet som til slutt avgjør om de vil ansette deg som lærling.

I tillegg til at du tegner lærekontrakt med opplæringskontoret, får du en ansettelseskontrakt med rederiet. Denne regulerer hva du skal ha i lønn, arbeidsvilkår, forsikring osv.
Les Mer
Klikk her for å komme til søknad!

Under påloggingsfeltet til weblærling finner du søkeplassen, trykk på linken "gå til søkeplassen".

Utdanningsvei

Første steg på veien er VG1 Teknikk og industriell produksjon eller Elektrofag. Deretter går du videre på VG2 Maritime fag før 2 års opplæring om bord på skip som lærling med lønn. Det tar altså fire år å få fagbrev som motormann.

Lurer du på noe?


Ta kontakt