Matros


Bli kjent med våre tidligere lærlinger

Navn: Katherine Eliassen
Alder: 20 år
Bosted (Hjemkommune): Møre og Romsdal, Ålesund, Valderøya
Yrke: Matros lærling i KystverketHvilken utdanning har du?
Jeg holder på med matros utdanningen min. Jeg gikk TIP linja på Borgund VGS første året, andre året så gikk jeg VG2 maritime fag på Ålesund Videregående med matros som hovedfag.

Hvorfor valgte du nettopp denne retningen?
Tidligere så har jeg gått helse og oppvekst, men jeg fant ut at det ikke passet for meg i det hele tatt. Derfor valgte jeg å søke noe helt annet. Jeg har en far som jobber på sjøen, og en farfar som har jobbet på sjøen. Begge har fortalt meg mye om hvordan livet er om bord på en båt, og det hørtes spennende ut. Jeg fikk da lyst å prøve dette selv.

Hvordan liker du jobben din?
Så langt så stor koser jeg meg om bord, jeg har mange flotte kollegaer som hjelper meg på veien. Det er mange nye utfordringer, og ingen dager er lik. Her får jeg testet meg selv virkelig.

Hva er dine planer for fremtiden?
Planen for fremtiden er å fullføre lærlingtiden og fagprøven, for så å gå videre på styrmannsskolen. Målet er å bli styrmann, jobbe seg opp og frem!


Jobbe som matros?


Vi har mange rederier som står klar til å ta imot nye lærlinger. Ikke alle har plass til like mange, men se over listen over våre rederier og finn de som passer for deg!


Våre rederier

Om Matros-faget

Matrosen arbeider i skipets dekksavdeling, både i innenriks- og utenriksfart. Matrosfaget består for en stor del av vakt og vedlikeholdsarbeid, samt oppgaver i forbindelse med laste- og losseoppgaver. Brovakthold sammen med styrmann er en viktig del av arbeidet.

Krav

Prosess

Les Mer
Alkohol/Narkotika
Arbeid på sjøen krever totalt avhold om bord, og avholdenhet ved på og avmønstring.

Sjømannslegene utsteder ikke helseattest hvis det er påvist rusmidler i prøver som blir tatt av legen.

De fleste rederier har innført testing om bord for å sjekke at alle følger reglene. Positive prøver, eller nektig av slik prøve, fører normalt til oppsigelse.

Læreplasser til elever med utenlandsk statsborgerskap

På bakrunn av den senere tids oppslag i norsk presse angående lærlinger innen maritim næring som ikke blir tildelt læreplass ønsker Opplæringskontoret for Maritime fag, Nordvest å presisere følgende:
Rederiene som tar inn lærlinger med statsborgerskap fra land utenom EØS-området, får ikke økonomisk støtte fra Stiftelsen Norsk Maritim Kompetanse. Enkelte rederier ønsker derfor ikke, av økonomiske årsaker, å gi disse elevene læreplass. Flere av rederiene våre har likevel tatt inn lærlinger med utenlandsk statsborgerskap, men det begrenser seg hvor mange hvert rederi kan ta inn.

Dersom det er ønskelig med utdypende informasjon ber vi om at hendvendelsene rettes til Opplæringskontoret for Maritime fag, Nordvest på telefon: 70 13 90 90 eller epost: post@maritimefag.no
Les Mer
Før du søker må du ha følgende papirer tilgjengelig:

-Kompetansebevis fra VG1. Regn ut gjennomsnittskarakteren med to desimaler

-Terminkarakter eller kompetansebevis fra VG2. Regn ut gjennomsnittskarakteren med to desimaler.

-Dokumentert fravær

-Elektronisk bilde i jpg. Hvis du har et webkamera kan du ta bilde med dette.

-Du må også ha bestemt deg for hvilket rederi du ønsker å bli formidlet til. Se gjennom Rederier og velg ut tre rederier, i prioritert rekkefølge.

Velg Rederi

Søknad

Les Mer
Det er rederiet som avgjør hvor mange lærlinger de skal ta inn i de ulike fag hvert år.

Opplæringskontoret vurderer din søknad og anbefaler eventuelt om du skal få læreplass, men det er rederiet som til slutt avgjør om de vil ansette deg som lærling.

I tillegg til at du tegner lærekontrakt med opplæringskontoret, får du en ansettelseskontrakt med rederiet. Denne regulerer hva du skal ha i lønn, arbeidsvilkår, forsikring osv.
Les Mer
Klikk her for å komme til søknad!

Under påloggingsfeltet til weblærling finner du søkeplassen, trykk på linken "gå til søkeplassen".

Utdanningsvei

Første steg på veien er VG1 Teknikk og industriell produksjon eller Elektrofag. Deretter går du videre på VG2 Maritime fag før 2 års opplæring om bord på skip som lærling med lønn. Det tar altså fire år å få fagbrev som matros.

Lurer du på noe?


Ta kontakt